Typisch Lelystad
De schildjes zijn allen uniek en geven informatie over de natuur, cultuur en geschiedenis van Lelystad en de provincie.
Bekijk ze allemaal!
1. AGORA Theater
AGORA Theater is een bruisend cultureel centrum in Lelystad. Hier komen creativiteit en entertainment samen. Met een prachtig theater, verschillende evenementenruimtes en een ruim aanbod activiteiten is het de plek waar kunst en cultuur tot leven komen. Of je nu wilt genieten van een theatervoorstelling of een evenement wilt bijwonen, AGORA Theater biedt voor iedereen wat wils.
AGORA Theater is een architectonisch icoon in de stad. Wist je dat de AGORA Theater oorspronkelijk is ontworpen door architect Ben van Berkel, die ook de Rotterdamse Erasmusbrug ontwierp. De architect raakte geïnspireerd na een betoverende zonsondergang op de dijk van Enkhuizen naar Lelystad. De tinten rood en oranje die op het water weerkaatsten waren zijn inspiratie voor het ontwerp van AGORA Theater.

2. Fietsbrug de Anaconda
De fietsbrug Anaconda in de Lelystadse Landerijen is een uniek architectonisch hoogstandje. Met zijn golvende vormen biedt de brug niet alleen een handige fietsverbinding, maar ook een prachtig uitzicht over de omgeving van Lelystad. Het is een favoriete plek voor fietsers en wandelaars om te genieten van de natuur.
Wist je dat de fietsbrug Anaconda door inwoners is bedacht en is vernoemd naar de lange en kronkelige vorm van de gelijknamige slang?

3. De Cantine
De Cantine is een bijzonder restaurant aan het Markermeer. Het gebouw is namelijk een kopie van de oorspronkelijke kantine uit de tijd van de inpoldering van Lelystad. De Cantine biedt een geweldige ervaring met heerlijk eten, een relaxte sfeer en een prachtig uitzicht op het water.
Tijdens de aanleg van de Flevopolder was het Werkeiland een belangrijke plek voor de bouw van de dijken en het inpolderen van het land. De Cantine diende toen als ontmoetingsplek en rustplek voor de harde werkers. De Cantine is later verplaatst naar Bataviakwartier en zo werd de Cantine een plek voor de inwoners van Lelystad.
Wist je dat de Cantine in Lelystad ook regelmatig leuke evenementen organiseert? Van live muziekoptredens tot thema-avonden, er is altijd wel iets te beleven.

4. Kunstwerk de Zeespiegel
Dit kunstwerk symboliseerd hoe diep Lelystad onder water ligt. Het verhaal van de Zeespiegel begint met een gedurfd plan: twee immense granieten monolieten die reusachtige glasplaten met bruisend water omarmden. Maar toen kwam de opening en... oeps, een gebroken glasplaat! Niemand snapte het. Het vervangen van die plaat? Een nachtmerrie.
Een nieuwe plaat maken? Dat duurde drie lange weken en kostte heel wat geld. Weer een barst zonder waterdruk! Deskundigen wezen naar de zonnewarmte en de trillingen. Tijd voor een andere oplossing.
Na veel onderzoeken is besloten om van "De Zeespiegel" een Spiegelvariant te maken. De wanden zijn van roestvast stalen spiegels gelijmd op panelen op natuursteen, deze zijn bevestigd op betonbodem. Op bodemplaat is kunstverlichting onder een waterdichte glasplaat aangebracht.

5. Kunstwerk Exposure 'de Hurkende man'
Maak kennis met Exposure, ook wel bekend als ‘de hurkende man’, gemaakt door kunstenaar Antony Gormley. Exposure balanceert tussen nieuw land en water en is geïnspireerd door het maagdelijke landschap van Flevoland. Als je dichterbij komt, wordt het kunstwerk nog indrukwekkender. Gormley gebruikt vaak de menselijke vorm als inspiratie, en dat zie je hier zeker terug.
Op de strekdam bij de Houtribsluizen in Lelystad, op de grens van water en nieuw land, is in de zomer van 2010 het zesde landschapskunstwerk (LandArt) van Flevoland geplaatst. Het 26 meter hoge kunstwerk is gebouwd op de werkplaats in Engeland door een bedrijf dat elektriciteitsmasten maakt, iets waar dit kunstwerk ook aan doet denken. 'Exposure' bestaat uit 1800 unieke profielen van thermisch verzinkt staal. Het verzinken van staal zorgt ervoor dat het materiaal langer houdbaar en dus duurzaam is. Voor het vervoer van het 60.000 kilo wegende kunstwerk naar Nederland waren zeven vrachtwagens nodig.

6. De zuil van Lely - meneer Lely
De Zuil van Lely, het imposante kunstwerk dat het hart van Lelystad verrijkt. Dit kunstwerk is een combinatie van de ‘Zuil van Van Houwelingen’ en ‘Het beeld van ir. Cornelis Lely’.
De Zuil van Van Houwelingen Deze 32 meter hoge zuil is omhuld met vulkanisch basaltsteen en werd in 2002 gecreëerd door de befaamde kunstenaar Hans van Houwelingen. Hij had een visie om iets te creëren dat net zo iconisch zou worden als de Eiffeltoren voor Parijs. Hoewel niet de hoogste, is deze zuil wereldwijd bekend als de hoogste basaltzuil ooit gebouwd. Het technische meesterwerk vergde twee jaar van intensief onderzoek en constructie, waarbij experts van de TU Eindhoven en andere gerenommeerde instituten betrokken waren. De basaltkeien staan symbool voor de keien waar de dijken rond de Flevopolder van zijn gemaakt.
Dat de zuil een enorme sokkel is voor het beeld van Lely, is een misverstand. De Zuil zélf is het kunstwerk, en daarbovenop werd dan het beeld van ir. Lely geplaatst.
Dit majestueuze kunstwerk, dat deel uitmaakt van de 100 Sleutelwerken in Nederlandse openbare kunst, belichaamt de ziel van Lelystad. Het staat als een tijdloos symbool voor de stad, een herkenbaar en dierbaar monument dat de stad verbindt met haar verleden en haar toekomst. De Zuil van Lely nodigt jou uit om haar grootsheid te bewonderen en haar betekenis te ervaren, en zo deel te worden van het rijke culturele erfgoed van Lelystad!
Het beeld van ir. Cornelis Lely Kunstenaar Piet Semeijn Esser had toestemming gegeven het door hem vervaardigde beeld van ir. Cornelis Lely voor een half jaar op de reusachtige sokkel te plaatsen. Het drie meter hoge Bronzen beeld heeft 10 maanden op de zuil van Houwelingen gestaan. Op 25 april 2003 is het beeld weer van de zuil gehaald.
Hans van Houwelingen had er rekening mee gehouden dat het beeld van Esser weer van de zuil af moest. Nadat het beeld van Esser was weggehaald, ontving Gemeente Lelystad een brief van hoofdingenieur Prins van de dienst Ijsselmeerpolders. Hij schreef dat Rijkswaterstaat het verhaal rond ‘De Zuil van Lely’ gevolgd had en het jammer vond dat het beeld van Esser niet op de Zuil mocht blijven staan. Hij bood aan te kijken of het mogelijk was een afgietsel te maken van het beeld van Lely dat aan de voet van de Afsluitdijk in Den Oever staat, gemaakt door Mari Andriessen en eigendom van Rijkswaterstaat. De gemeente heeft het plan aan de Mari Andriessen Stichting voorgelegd en zij waren direct enthousiast. Het beeld is van zijn sokkel gehaald, waarna er een afgietsel van gemaakt kon worden. Later is het nieuwe beeld op de sokkel geplaatst.

7. Zilverparkkade
Langs de zijde van het Stadshart is de Zilverparkkade, een slim ontwerp dat knipoogt naar de rijke geschiedenis van Amsterdamse grachtenpanden. Opvallende kenmerken zijn de kleine percelen, gevels die uitkijken op de straat en de speelse variatie in dakhoogtes, waardoor er een herkenbare mini-skyline ontstaat.
Architecten Erick van Egeraat, René van Zuuk, Bjarne Mastenbroek, Rob Bakelaar, Jeroen van Schooten, Pim van der Ven, Paul van Bussel, Habeon architecten en Harry Abels kregen iedere één gebouw toegewezen om een ontwerp voor te maken. Daardoor kreeg je vele variaties in het ontwerp.

8. Televisietoren
Aan de westkant van de stad prijkt de televisietoren. Deze toren, gebouwd in 1975 en met een hoogte van 190 meter (inclusief mast), werd in maart 2014 verlicht en werd zo een markant herkenningspunt in het landschap, het hart van het havengebied. Hoewel niet open voor het publiek, werd de toren in 2013 voor Heppie View Lelystad en in 2016 voor Open Monumentendag opengesteld.
De mast doet niet alleen functie als zendmast voor onder andere radio- en televisiesignalen maar wordt ook ingezet als datacenter. Voor Lelystedelingen symboliseert de toren een warm welkom en een gevoel van thuiskomen.

9. De Houtribsluizen
In 1954 kondigde minister Algera aan dat in 1956 zou worden begonnen met de waterbouwkundige werken voor de Markerwaard. Op de begroting van het Zuiderzeefonds voor 1956 was 2,5 miljoen gulden uitgetrokken voor de bouwput bij Lelystad en een werkhaven en bouwput bij Enkhuizen.
De Houtribsluizen, ontworpen door architect Piet Verhave, werd gebouwd vanwege de lage dijken in Flevoland. Ze werden officieel geopend op 4 september 1975. De Houtribsluizen zijn cultuurhistorisch van belang, omdat het samen met de Markerwaarddijk de enige fysieke uitdrukking vormt van het oorspronkelijke idee ook de Markerwaard in te polderen. Architectuurhistorisch zijn de Houtribsluizen van belang vanwege de sterke ritmiek en plastische beeldvorming van de hijstorens. De ensemblewaarde en stedenbouwkundige betekenis van het complex wordt bepaald doordat de sluizen de entree van Lelystad markeren vanuit Enkhuizen.
Wist je dat er jaarlijks 80.000 schepen doorheen gaan?

10. Fietsbruggen in Lelystad
Lelystad heeft prachtige fietsbruggen. Deze iconische constructies vormen niet alleen een verbinding in de stad, maar bieden ook een adembenemend uitzicht op de stad en natuur.
Lelystad heeft door de vele fietsbruggen een gescheiden infrastructuur voor fietsers en overig verkeer. Alle fietspaden liggen vrij van ander verkeer en de bruggen en tunnels verbinden de verschillende paden met elkaar.
Iedere brug heeft een eigen naam, wat correspondeerd met het gebied waar de brug in licht. Geniet van een ontspannen fietstocht zonder de overlast van auto's.
